10 bin yıllık taş devri kadını yeniden hayatta

Margaux Kadının Yeni Rekonstrüksiyonu: Buzul Çağı Sonrası Batı Avrupa’nın Ilginç Yüzü

Ghent Üniversitesi’nin disiplinler arası ROAM projesi kapsamında, Hollandalı sanatçılar Adrie ve Alfons Kennis kardeşlerin iş birliğiyle yapılan dikkat çekici rekonstrüksiyon, ilgi çekici sonuçlar ortaya koydu. Proje lideri ve aynı zamanda Ghent Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Profesör Isabelle De Groote, yapılan analizler sonucunda Margaux kadınının mavi veya açık renkli gözlere ve “orta tonlu” bir cilt rengine sahip olduğunu belirtti.

De Groote, Margaux kadınının cilt tonunun diğer Mezolitik Dönem bireylerinden biraz daha açık olduğunu açıkladı. Bu durum, Buzul Çağı sonrası Batı Avrupa’da cilt pigmentasyonunun beklenenden daha farklı olduğunu gösterdi.

Mezolitik Dönemde yaşamış olan İngiltere’deki ikonik “Cheddar Adam” ile karşılaştırıldığında, Margaux kadını ve Cheddar Adam’ın da mavi gözlere sahip olduğunu ancak Cheddar Adam’ın cilt tonunun biraz daha koyu olduğu düşünülmektedir. Diğer avcı-toplayıcı popülasyon üyelerinin de benzer şekilde koyu ten rengi ve açık göz kombinasyonuna sahip olduğu belirtilmektedir.

Margaux kadınının kalıntıları, 1988 yılında Belçika’nın Meuse Vadisi bölgesindeki Margaux mağarasında bulunmuştu. Yeni rekonstrüksiyon, antik DNA analiz yöntemlerinin gelişmesiyle mümkün hale gelmiştir.

Araştırma ekibi, kadının kafatasını tarayarak 3D baskılı bir kopya oluşturdu ve Kennis kardeşleri de bu kopya üzerinden başın kas ve deri dokusunu modelledi. Kadının yaş aralığı ve bölgenin anatomik standartları dikkate alınarak yapılan çalışmada, kadının ölüm anında 35 ila 60 yaşları arasında olduğu tahmin edilmektedir.

Göz rengi ve cilt tonu gibi özellikler, kafatasından elde edilen antik DNA ile belirlenmiş ve kadının güneşlenme alışkanlıkları da dikkate alınarak yeniden oluşturulmuştur.

De Groote, yüz rekonstrüksiyonlarının geçmişe ışık tuttuğunu ancak bazı unsurların yoruma açık olduğunu belirtirken, “Gerçek cilt tonunu ve göz rengini tam olarak belirlemek zor olabilir. Antik DNA, kesin cevaplar sunamayabilir” dedi.

Related Posts

500 bin yıllık göçün sırrı çözüldü

Modern insanın (homo sapiens) yaklaşık 50 bin yıl önce Afrika’dan çıkıp tüm dünyaya yayılması, bilim insanları için uzun süredir gizemini koruyan bir konuydu. Yeni bir araştırma, ekolojik esnekliğin bu büyük göçün neden başarılı olduğunu açıklayabilecek önemli bir ipucu olduğunu söylüyor.

ABD Savunma Bakanlığı ile OpenAI arasındaki anlaşma

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), yapay zeka şirketi OpenAI ile ulusal güvenlik alanındaki kritik ihtiyaçlara yönelik yapay zeka prototipleri geliştirilmesini öngören 200 milyon dolarlık sözleşme imzaladı.

Android 16 çıktı: İşte gelen tüm yenilikler

Google, Android 16’yı sonunda herkesin kullanımına sundu. Uyumlu telefonlar bu güncellemeyi bugün itibari ile alırken, yeni çıkacak cihazlar ise önümüzdeki aylarda Android 16 yüklü şekilde gelecek.

Bu 5 Android telefon şu anda dünyada en çok satan ilk 10 telefon arasında yer alıyor!

Counterpoint Research, 2025’in ilk aylarına ait telefon aramaları listesini detaylı bir şekilde analiz etti. Araştırmanın sonuçlarına göre, Apple bu alanda tek hakim konumda değil. Android telefonlar, birçok popüler listede kendine geniş bir yer buldu.

Google’ın kurucu ortağı Sergey Brin: “Daha iyi sonuçlar için yapay zekayı tehdit edelim”

ChatGPT gibi yapay zeka uygulamalarına bir işlem yaptırırken nasıl davranıyorsunuz? Daha önce ortaya çıkan bir araştırma kullanıcıların büyük bir çoğunluğunun bu konuda kibar davrandığını ortaya koymuştu. Google’ın kurucu ortağı Sergey Brin’in yeni önerisi ise yapay zeka modellerine kibarca hitap eden kullanıcıları şaşırtabilir. Çünkü Google’ın kurucu ortağı, yapay zeka modellerini tehdit etmenin daha iyi sonuçlar verdiğini iddia ediyor.

Toyota, hava taksi için 250 milyon dolar yatırım yaptı

Otomotiv devi Toyota, hava taksi üreticisi Joby’nin en büyük hissedarı oldu.