Ticaret Bakanı Bolat duyurdu: Türk müteahhitler Irak’ta, enerjiden su teminine kadar birçok projeye odaklandı

Türk Müteahhitler, Irak’ta Önemli Projelere Odaklanıyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türk müteahhitlerin, Irak’ta özellikle enerji santralleri ve fabrikaları içeren sanayi tesisleri inşaatlarının oluşturduğu konut, idari binalar, sağlık ve eğitim yapıları, ulaşım altyapı projeleri, su temini ve arıtma merkezleri gibi alanlarda önemli projelere yoğunlaştığını belirtti.

Bakan Bolat, 8 Mayıs’ta başkentte gerçekleştirilen Türkiye-Irak Yuvarlak Masa toplantısında, Irak Ticaret Bakanı Etir Davud Selman Al-Greyri ile bir araya gelmiş, görüşmede iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da gelişmesi, öncelikli hedefler arasında yer almıştı.

Türk müteahhitlerinin, Irak’ta gerçekleştirdiği projelerin de masaya yatırıldığı toplantıda, Türk özel sektörünün ülkenin yeniden kalkınma ve imarına katkı sunmaya hazır olduğuna işaret edilmişti.

Birçok Sektörde İşbirliği Fırsatları Ele Alındı

Bolat, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Iraklı mevkidaşı Al-Greyri ile başta ticaret, lojistik, gümrükler ve yatırım olmak üzere birçok sektörde işbirliği fırsatlarını değerlendirdiklerini söyledi.

Görüşmede, müteahhitlik alanının öne çıktığını aktaran Bolat, Türk müteahhitlik firmalarının Irak’ta bugüne kadar 1130 proje ve toplamda 35,3 milyar dolarlık inşaat işi üstlenerek, büyük bir başarıya imza attığını dile getirdi.

Bolat, ilerleyen dönemde Kalkınma Yolu Projesi başta olmak üzere, yeni ve kapsamlı projelerle, güçlü performansın daha da yukarılara taşınmasını beklediklerini belirterek, “Firmalarımız, özellikle enerji santralleri ve fabrikaları içeren sanayi tesisleri inşaatlarının oluşturduğu konut, idari binalar, sağlık ve eğitim yapıları, ulaşım altyapı projeleri, su temini ve arıtma merkezleri gibi alanlarda önemli projelere yoğunlaşıyor ” dedi.

“Teknik ve Gümrük Engellerinin Kaldırılması İçin Yapıcı Diyalog Yürütüldü”

Türkiye’nin, birçok ülke ile serbest ticaret anlaşmasının (STA) yürürlükte bulunduğuna ve dünyada en geniş serbest ticaret ağına sahip 10. ülke olduğuna dikkati çeken Bolat, bu alanda istekli olan ülkelerle işbirliğine açık olduklarını vurguladı.

Bolat, mevkidaşı Al-Greyri ile karşılıklı ticaretin önündeki teknik ve gümrük engellerinin kaldırılması konusunda da yapıcı bir diyalog yürüttüklerini anlattı. Özellikle, Irak’ın 1 Nisan itibarıyla Tır Sözleşmesi’ni uygulamaya koymasını memnuniyetle karşıladıklarını anımsatan Bolat, şöyle konuştu:

Ancak sınırda mühürlenen araçların, Musul’da tekrar kontrol edilmesi gibi uygulamaların ticaret akışını yavaşlattığını, bu konunun tekrar değerlendirilmesi gerektiğini muhataplarımıza açıkça ifade ettik. Tüm bu adımlar, iki ülke arasındaki ticaretin daha verimli, şeffaf ve hızlı şekilde ilerlemesini sağlayacak, özel sektörlerimizin önünü açacak.” 

Görüşmede, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmeye yönelik güçlü bir irade ortaya koyduklarının altını çizen Bolat, Irak ile ticareti geliştirmeye yönelik protokollerin ise bu yıl Bağdat’ta yapılması planlanan “Türkiye-Irak Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesi’nin 2. Dönem Toplantısı”nda değerlendirileceğini açıkladı.

Türk özel sektörünün, Irak’taki yatırım fırsatlarından yararlanmasını desteklediklerini belirten Bolat, şunları kaydetti:

Bakanlığımız hem mal hem de hizmet ihracatçılarımıza yönelik çeşitli destek mekanizmalarını sunuyor. Bu desteklere ilişkin tüm süreçler, ‘https://www.kolayihracat.gov.tr/’ internet adresi üzerinden, detaylı ve kolay anlaşılır şekilde firmalarımızla paylaşılıyor.” 

Nitelikli Bir Ticaret Heyetinin, Mayısta Irak’a Gitmesi Bekleniyor

Bolat, Bakanlık koordinasyonunda, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Genel Sekreterliği organizasyonunda, 25-29 Mayıs’ta nitelikli bir ticaret heyetinin, Irak’ın Erbil kentine gitmesinin planlandığını bildirdi.

Burada iki ülke iş insanları arasında nitelikli iş görüşmelerinin yapılacağını söyleyen Bolat, böylece Türkiye’nin Irak’a ihracatını artırmayı, Irak’tan Türkiye’ye ithalatı daha çeşitli ve dengeli hale getirmeyi amaçladıklarını vurguladı.

Bolat, bu yıl Irak’ta yapılacak 9 uluslararası fuarı, destek programı kapsamına aldıklarına değinerek, ayrıca 21 Mayıs’ta Bağdat’ta düzenlenecek AQAR FAIR 2025’e (Irak Uluslararası Gayrimenkul, Yatırım ve Yapı Malzemeleri Fuarı) milli katılım gerçekleştireceklerini kaydetti. (AA)

Related Posts

Hazine ve Maliye Bakanlığından tasarruf tedbirlerine sıkı denetim

Bakanlıktan edinilen bilgilere göre, kamuda mali disiplinin sağlanması, tasarruf bilincinin artırılması ve kamu kaynaklarının daha etkin ve ekonomik kullanımı amacıyla yürürlüğe konulan tasarruf tedbirlerine yönelik denetimler aralıksız sürdürülüyor …

Bütçe açığı büyüyor: İktidar 2025’te 3 trilyon TL vergi gelirinden vazgeçti!

Dolaylı vergilerle geniş kesimlere yük bindiren iktidar, vergi istisna ve muafiyetleriyle yalnızca 2025 bütçesinde 3 trilyon TL’lik vergi alacağından feragat etti.

Tesla üretimi durdurdu, işçiler evlerine gönderildi

Tesla üretimi durdurdu, işçiler evlerine gönderildi

Kakao krizi derinleşiyor: Bazı çikolata ürünlerine zam yapılacak

Kakao maliyetlerindeki keskin artış, Nestle’yi ABD’de bazı çikolata ürünlerinin fiyatlarını yükseltmeye zorluyor. Şirket, maliyet baskılarına karşı tüketici fiyatlarında düzenlemeye gideceğini açıkladı.

Resmen başladı: Kira sözleşmelerinde yeni dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tarafından emlakta denetimi sağlamak ve sahte ilanların önüne geçmek üzere, e-Devlet’ten bildirim zorunluluğuna ilişkin düzenleme resmen başladı. Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmasına yönelik …

Türk-İş Genel Başkanı Atalay’dan hükümete hodri meydan: ‘Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz?’

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin sert ifadelerle hükümete yüklendi. Atalay, “Şu anda 14-15 fabrika olmasaydı şekeri üç misli, beş misli fiyata yiyecektik. Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz? Yapamazsınız!” diyerek uyarıda bulundu.