Uzmanı “yapay zekâ” kullanıcılarını uyardı: Gereksiz sorgulardan kaçının!

Yapay Zeka Kullanırken Gereksiz Sorgulardan Kaçınmak Önemli

Hayatın her alanında etkinliği giderek artan yapay zekayı kullanırken gereksiz ve çok uzun sorgulardan kaçınılması, bu teknolojideki maliyetleri düşürme açısından önem taşıyor. Veri merkezlerinin ve yapay zeka modellerini çalıştıran sistemlerin enerji tüketimi, hem çevresel hem de ekonomik açıdan önemli bir konu olarak öne çıkıyor. Bu noktada yapay zeka modellerinin gereksiz ve çok uzun sorgulardan kaçınarak maliyetleri düşürmeye katkı sağlayacağı belirtiliyor. Her sorgunun sistemler üzerinde yük oluşturduğu ve bu durumun maliyetlere yol açtığı vurgulanıyor.

“Yapay Zeka, İş Dünyasında Köklü Değişimlere Neden Oluyor”

Türkiye Yazılımcılar Federasyonu (TÜYAFED) Genel Başkanı Mustafa Çalış, yapay zekaya yatırım yapan ülkelerin gelecekte söz sahibi olabileceğini vurgulayarak Türkiye’nin yapay zeka alanında önemli bir konum elde edebileceğini ifade etti. Yapay zekanın otomasyon yeteneklerinin iş dünyasında köklü değişimlere neden olduğunu belirten Çalış, bu durumun yeni iş alanları yaratmasının yanı sıra bazı endişeleri de beraberinde getirdiğini aktardı.

“Gereksiz veya Uzun Sorgular Maliyetleri Artırabilir”

OpenAI Üst Yöneticisi (CEO) Sam Altman‘ın dikkat çektiği gibi yapay zeka modellerinin işletilmesi her sorgunun enerji maliyetlerine neden olabilir. Bu maliyetler, modelin karmaşıklığına ve kullanım sıklığına bağlı olarak artabilir. Dolayısıyla, yapay zeka modellerini kullanırken gereksiz veya uzun sorgulardan kaçınmanın maliyetleri düşürebileceği önemle vurgulanıyor. Aşırı nazik veya gereksiz ifadelerin kullanılması da sistem kaynaklarının tüketimine ve dolayısıyla maliyet artışına sebep olabilir. Ancak bu durum kaba iletişim anlamına gelmez, sadece maliyetler üzerinde etkilidir.

Related Posts

10 bin yıllık taş devri kadını yeniden hayatta

Belçika’da 10 bin 500 yıl önce yaşamış bir Taş Devri kadını, yapılan ayrıntılı yüz rekonstrüksiyonuyla yeniden gün yüzüne çıkarıldı. “Margaux kadını” olarak adlandırılan bu avcı-toplayıcının detaylı betimlemesi, iskelet kalıntıları ve antik DNA analizlerine dayanılarak Ghent Üniversitesi’nin açıklamasına göre hazırlandı.

500 bin yıllık göçün sırrı çözüldü

Modern insanın (homo sapiens) yaklaşık 50 bin yıl önce Afrika’dan çıkıp tüm dünyaya yayılması, bilim insanları için uzun süredir gizemini koruyan bir konuydu. Yeni bir araştırma, ekolojik esnekliğin bu büyük göçün neden başarılı olduğunu açıklayabilecek önemli bir ipucu olduğunu söylüyor.

ABD Savunma Bakanlığı ile OpenAI arasındaki anlaşma

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), yapay zeka şirketi OpenAI ile ulusal güvenlik alanındaki kritik ihtiyaçlara yönelik yapay zeka prototipleri geliştirilmesini öngören 200 milyon dolarlık sözleşme imzaladı.

Android 16 çıktı: İşte gelen tüm yenilikler

Google, Android 16’yı sonunda herkesin kullanımına sundu. Uyumlu telefonlar bu güncellemeyi bugün itibari ile alırken, yeni çıkacak cihazlar ise önümüzdeki aylarda Android 16 yüklü şekilde gelecek.

Bu 5 Android telefon şu anda dünyada en çok satan ilk 10 telefon arasında yer alıyor!

Counterpoint Research, 2025’in ilk aylarına ait telefon aramaları listesini detaylı bir şekilde analiz etti. Araştırmanın sonuçlarına göre, Apple bu alanda tek hakim konumda değil. Android telefonlar, birçok popüler listede kendine geniş bir yer buldu.

Google’ın kurucu ortağı Sergey Brin: “Daha iyi sonuçlar için yapay zekayı tehdit edelim”

ChatGPT gibi yapay zeka uygulamalarına bir işlem yaptırırken nasıl davranıyorsunuz? Daha önce ortaya çıkan bir araştırma kullanıcıların büyük bir çoğunluğunun bu konuda kibar davrandığını ortaya koymuştu. Google’ın kurucu ortağı Sergey Brin’in yeni önerisi ise yapay zeka modellerine kibarca hitap eden kullanıcıları şaşırtabilir. Çünkü Google’ın kurucu ortağı, yapay zeka modellerini tehdit etmenin daha iyi sonuçlar verdiğini iddia ediyor.